Sziasztok!
Én perpillanat egy teljesen kezdő Lazarus felhasználó vagyok, aki annakidején a jó öreg DOS-os Turbo Pascal 7-tel kezdte a programozással való ismerkedést. A Lazarusra nemrég találtam rá, és elég jónak találom, bár szokatlan még nekem a felülete és használata, mivel eddig olyan fejlesztőeszközöket használtam, amelyeknél egy üres szerkesztőablakba kellett az egész kódot begépelni.
Mint eddig is a többivel, a Lazarussal is elsősorban játékprogramokat szeretnék készíteni. Első próbálkozásom vele az volt, hogy egy pattogó labdát kellett a játékosnak egérkattintással eltalálni, tehát kb. ilyen szinten vagyok vele. Közben persze bújom a világhálót leírások és példaprogramok után kutatva, de még így is vannak olyan dolgok, amelyek nem világosak számomra, ezért is örülök, hogy rátaláltam erre a magyar nyelvű fórumra.
Hogy a közepébe vágjak, nem tudom, hogy a következő kódommal mi lehet a baj, mert nem jeleníti meg az ablakban a háttérképet (természetesen az OnCreate esemény tartalmazza):
procedure TFoAblak.FormCreate(Sender: TObject);
var kep: tbitmap;
begin
kep := TBitmap.Create;
kep.LoadFromFile('e:\kepem.bmp');
Canvas.Draw(0, 0, kep);
kep.Free;
end;
Tehát a program hibátlanul elindul, csak éppen nem látszik semmi háttérképe az ablaknak.
A másik kérdésem az lenne, hogy tkp. milyen utasítások használhatók a Lazarusban? A Pascalé vagy a Delphié? Tudom, rokon nyelvek, de azért lehetnek bizonyos különbségek, mert próbáltam a TP-ból átvenni a
PutPixel() utasítást bele, hogy megpróbáljak képpontokat kirajzolni az egérgombnyomás helyére, de nem sikerült, valami hiba történt.
(
ITT
nézegetem éppen a graphics unit függvényeit, de nem találom a Draw vagy PutPixel, illetve megfelelőiket.)
Elnézést, ha kicsit sokat írtam, úgyhogy zárom is most soraimat. Bizonyára lesznek még kérdéseim, és azokhoz illetve a fentiekhez előre is köszönöm a segítő válaszaitokat.