Lazarus 3.0 (2023.12.21.)
Letöltés

A fórum használata...

 

Mit kell tenned kérdezés előtt?

 

Győződj meg róla, hogy minden vonatkozó dokumentációt megkerestél és el is olvastál. Például:

Próbálj választ találni az internet más részein is, mások talán már találkozhattak ugyanazzal a problémával és megoldásaik is lehetnek:

Ha látható, hogy már próbáltál megoldást találni az emberek szívesebben segítenek.

 

Miként tehetsz fel kérdéseket helyesen itt a fórumban?

 

A témának értelmes, a problémát jól körülíró címet adj! A "hiba windowson", a "hogy csináljam meg ezt?" és az ezekhez hasonló címek elveszik a látogatók kedvét már attól is, hogy csak ránézzenek a bejegyzésedre. Ebből az is következik, hogy választ is kisebb eséllyel kapsz.

Írd meg melyik Lazarus, Free Pascal, Vezérlőkészlet (widgetset), CPU és Operációs Rendszer (pontosan meghatározott) változatot használod! Nem elég annyi hogy a "legfrissebb", mindig egyértelmű változatszámot adj meg. Napi kód (fejlesztői változat) esetén a felülvizsgálat száma (revision number) és/vagy dátuma is fontos lehet.

Amikor arról érdeklődsz, hogy valami miért nem működik mindig mellékelj egy rövid forráskódot, ami bemutatja a problémát. A forráskódot a [code] és [/code] címkékkel fogd közre (vagy használd a kód beszúrására használatos gombot a fórum eszköztárán). Teljes programokat (elsősorban forráskódot) is mellékelhetsz becsomagolva (zip, tar.gz, 7z és a többi formátumban), ehhez jól használható a Lazarus "Projekt / Projekt közzététele ..." menüpontja.

Ha hibajelzést kapsz a kódoddal kapcsolatban mindig írd meg a hibaüzenetet. A fordító, a hibakereső vagy a programod által jelzett hiba egyszerű másolása a legtöbb esetben elegendő lehet. Ha a hibajelzés a programod futása közben keletkezik használd a -gl (sorszámok megjelenítése futási hibák esetén) kapcsolót és ne használj "inline" kódot a fordításkor, így megfelelő információk készülhetnek a visszakövetéshez.

Próbálj meg általános áttekintést adni a feladatról (mi a megvalósítandó cél) és lehetőleg minél részletesebb leírást a problémáról (milyen módon próbálod megvalósítani a célt). Lehet, hogy van sokkal egyszerűbb módja a dolgok véghezvitelének, melyről esetleg nem tudsz.

Sokszor egy kép is segíthet megtalálni a megoldást, de a hibaüzenetek szövegét ne képként küldd be...

 

Hogyan fogalmazd meg a mondanivalód?

 

Ügyelj a nyelvtanilag helyes megfogalmazásokra, a helyesírásra és mindezt lehetőleg egész mondatokban. A helyes nyelvhasználat műveltséget sugároz és azt mutatja, hogy képes vagy alaposan elgondolkodni a problémákon.
Ahol csak lehet, kerüld az idegen szavak használatát, ezzel is segíteni anyanyelvünk szépségének megőrzését. Például: alkalmazás-t írj applikáció és app helyett...
Ne írd, hogy egy probléma "sürgős" megoldást igényel, mert mások ezt valószínűleg nem érzik. Tartsd tiszteletben, hogy a többiek magánélet és munka mellett, szabadidejükben igyekeznek segíteni.

Mindig használd a BB kódokat a szöveg formázására! A formázáshoz szükséges eszköztárat (ikonokat) megtalálod a hozzászólás szerkesztőmezője felett.

 

Hol van a helye egy témának a fórumban?

 

A kategóriák leírása szerint próbáld elhelyezni az új témát!
Egy témán belül (topic) ne keverj több eltérő tárgykörbe tartozó kérdést! Egy témáknak nem valakiről, hanem egy megoldandó és jól meghatározott problémáról kell szólni...

 

Mit ne kérdezz vagy kérj?

 

Ne tegyél fel céltalan kérdéseket, mint a "Van megoldás?”, a "Szerintetek jó ez?" vagy a "Tudtok segíteni?". A kapott válaszok (vagy viszont kérdések) ugyanilyen haszontalanok lehetnek: "Igen van!", "Mire?" vagy "Talán...".
Ne kérd a házi feladatod megoldását. Természetesen útbaigazítást, segítséget kérhetsz és minden bizonnyal fogsz is kapni.

Ne akard lépésről-lépésre, a kérdéseket egyenként feltéve, lényegében a többiekkel megíratni az egész programodat. Ezt biztosan nem veszik szívesen a fórum tagjai és a segítőszándékkal való visszaélésnek tekintik majd. Használd a Munkalehetőség rovatot a fórumban!

 

Hogyan segíthetsz a közösségnek?

 

Ha kérdezel és válaszolnak mindig jelezz vissza! Amikor olyan választ vagy rávezető információt kapsz, amely segít megoldani a problémádat, mondj köszönetet a hozzászólások alatt látható "Köszönet" gomb használatával. A köszönetet mondók listája egy jól látható jelzés a hozzászólás alatt, amiről a többiek ránézésre is könnyen azonosítani tudják a helyes választ.
Ha időközben máshol találsz választ, térj vissza ide és oszd meg a közösséggel! Az itt kapott jó válasz címét pedig oszd meg azon a fórumon, ahol esetleg szintén feltetted a kérdést! Ezzel segítheted azokat, akik az internetes keresőkben hasonló problémára keresik a megoldást.

 

Hogyan működik a moderálás?

 

Mi a "mindenki moderálja magát" elv hívei vagyunk. Mindenkiről feltételezzük, hogy tud és akar is kulturáltan, a világhálón általánosan elfogadott szokásoknak megfelelően írni, viselkedni. Ebből következik, hogy általában nem moderáljuk a hozzászólások tartalmát. Kivételt csak felhasználóink kérésére, illetve az esetlegesen törvénysértő tartalmúnak vélt, provokatív vagy reklám jellegű hozzászólások, írások, képek és felhasználónevek esetén teszünk. Az ilyeneket a lehető legrövidebb időn belül töröljük, miután jelzitek vagy észrevesszük.

Fontos: Szerzői jogvédelem alá eső anyagokat feltölteni csak a szerzői jogok birtokosának engedélyével illik és szabad!

 

Köszönjük, hogy türelemmel végigolvastad írásunkat!
Kellemes és hasznos időtöltést kívánunk!