Lazarus 3.6 (2024.09.30.)
Letöltés

• Oldal:
  • 1

TÉMA:

Saját nyelven írt operációs rendszer + inline FASM – csapatot építek 2026 márc. 30 15:48 #2716

• Tommy30
  • Tommy30 profilkép Témaindító
  • Új tag
  • Új tag
  • Köszönetek: 0
Közel egy éve dolgozom egy saját operációs rendszer fejlesztésén, amely most először lép ki a nyilvánosság elé.
A projekt a nulláról indult, hobbi projekt és tanulási céllal.
Saját bootloaderrel, saját kernel alapokkal, és egy általam fejlesztett programozási nyelvvel (Pascal szerű szintaxissal), amelyet eredetileg azért hoztam létre, hogy hordozhatóbb, rugalmasabb fejlesztést tegyen lehetővé (eredetileg script nyelvnek indult). Időközben ez lett a rendszer fejlesztőnyelve (FASM fordítót használva).
A GenesX OS végső célja nem egy Windows vagy Linux klón létrehozása, de egy hétköznapi felhasználásra alkalmas, önálló szemléletű, hatékony, tanulható és közösség által is fejleszthető rendszer megalkotása. Megtartani, ami bevált – és újragondolni, ami fejleszthető.

Jelenlegi állapot – működő alapok:
• Saját bootloader (valós hardveren, QEMU-ban és VirtualBoxban tesztelve)
• 32 bites protected mód 
• Egyedi memória menedzser
• Saját fájlrendszer (XFS - saját specifikáció, nem összekeverendő a Silicon Graphics féle XFS-el)
• Preemptív multitasking (jelenleg 1 magos)
• IRQ kezelés (billentyűzet, egér, időzítő)
• VESA LFB grafikus mód (32 bit)
• Ablakkezelő és shell alapok
• Alkalmazás modulok betöltése és használata

A hosszútávú cél egy könnyű, hatékony, közösségi fejlesztésű rendszer létrehozása, amely:
• tanulásra és kísérletezésre is alkalmas
• valódi technikai rálátást ad a rendszer működésére
• nyitott a fejlesztők és érdeklődők előtt
Hiszem, hogy az alternatív gondolkodás és a közösségi építkezés hosszútávon valódi értéket teremt.

Ha érdekel a rendszerközeli programozás, az operációs rendszerek világa, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy, merre halad a projekt, kövesd bejegyzéseimet a facebookon, vagy látogasd meg a készülőben lévő web oldalt (a linket hamarosan közzéteszem). Én is folyamatosan tanulom a rendszerfejlesztést és minden kapcsolódó területet, de szívesen megosztom tapasztalataimat az érdeklődőkkel.
Szívesen fogadok visszajelzést, kérdéseket, és mindenkit bátorítok a csatlakozásra – kezdőket és haladókat egyaránt.
A GenesX OS még csak most épül, de az alapjai már megszülettek.

Ha kérdeznéd, hogyan kapcsolódik ez a Lazarus - FreePascal vonalhoz, akkor el kell mondjam, hogy a saját nyelvem (GP - GenesX Pascal) eredetileg Lazarusban írtam (aztán persze Delphi-re is átültettem), ezzel kapcsolatban is szívesen fogadok minden érdeklődést. :)

• Oldal:
  • 1