Igazad van, tényleg lokálist írtam, azok nem maradnak meg. Ezek globálisak és a hibás működéskor megnéztem debug módban, akkor jöttem rá, hogy elcseszi, pedig az adott rutin nem használja azt a változót, aminek megváltozott az értéke. Nos, már belefutottam olyanba is, hogy azért változott meg egy globális változó értéke, mert a rendszer ráfuttatta a végrehajtást egy olyan rutinra, ami rendszerhívás - pl. egy onchange metódus. Ezekre véletlenül jöttem rá, F7-tel kellett lépésről lépésre néznem az összes rendszerrutinra futást, mert a sima F8 debug nem mutatott meg ilyeneket, minden helyénvalónak tűnt.
Nagyon tisztelem a fejlesztőket, amiért a rendszert "hobbiból" és támogatásokból folyamatosan fejlesztik egy csomó rendszerre. Én egy ilyenhez már csak halovány pislákolás vagyok tudásilag. Mégis sokat kínlódok vele. Most pl. egy 6MB-os kódom van, amit windows alatt nem is tudok debuggolni, még rendszergazdaként sem, mindig fatális debugger hibát jelez. Linux alatt simán megcsinálja.
Windowsnál más hibákba is belefutottam, amik szerintem a windows bajai, mert linuxon és linux/wine pároson csont nélkül lefutnak. Nagyon sok adatot kezelek a memóriában (átlag 70 karakteres text sorokból van 5600 egy stringlistben, ezekből a listákból pedig van kb. 70-80. Na ezen a windows szintén elhasal, kiteszi a karikát és onnantól halott... A linux és a wine hiba nélkül lekezeli.