Üdv!
Nos valószínűleg nem én vagyok a hivatott válaszolni a kérdésedre, de hátha meg tudlak erősíteni(, vagy nem) a döntésedben.
Ha Delphi-ben jól programozol, akkor én a ZeosDBO komponenssel a Firebird 2.0-2.1-et választanám. Az nálam bevált, elég komoly rendszert pakoltam össze vele. Nyomtatáshoz javaslom a LazReport legújabb verzióját, mely a Lazarus 0.9.29 telepítőnek része. A 0.9.29 memória használata már optimálisabb mint a korábbi verziónál, köszönhető ez a Free Pascal 2.4.x fordítónak. Nézd meg a témában 'Falu' hozzászólását -->
falu.me/2010/02/14/lazarus-0930-eroforras-kezeles
Azért ha grafikát is nyomtatni akarsz, akkor egy kicsit küzdeni kell, sajnos ebben én nem tudok segíteni, Reportokat azonban tömegével gyárthatsz. Tapasztalatom szerint a stabilitással nincs gond, persze a FreePascal és a Delphi azért néhány helyen eltér egymástól. A PDF export megoldott, viszont szükséged van a Pack_PowePDF 0.9.4, valamint a LazReportPDFExport 0.6 csomagokra. Win32 alatt némi ékezetes problémát tapasztalok a PDF végeredményben (ő,ű betűk). Az ActiveX-hez nem tudok hozzászólni, de az az érzésem ez lesz a szűk keresztmetszet, nem igazán támogatott a Lazarusban.