Nem tartom szerencsésnek, hogy sudo kell a lazarushoz. Ha valami olyan programot írsz, akkor ha sudoval fut a lazarus bármit megtehet a rendszereden program. Tönkre is teheti.
Én lazarust a saját könyvtáramba pakoltam be. Ehhez leszedtem a netről a zippelt forráskódot (
letöltés
), majd kicsomagoltam a saját könyvtáramba (/home/peti/Programok/lazarus). Aztán terminálban a lazarus könyvtárban kiadtam a make clean all LCL_PLATFORM=gtk2 parancsot ami szépen lefordította nekem a cuccot. Le kellett még szednem az FPC forrását is, hiszen ez kell a lazarusnak. Ezt a forrást is saját könyvtáramba tettem. Az FPC-t magát (értsd a binárist/futtathatót) pedig felpakoltam a csomagkezelővel. Miután a lazarus "lefordult" elindítottam, belőttem neki, hogy hol van az FPC forráskódja, merre van az FPC bináris, stb. és azóta boldogan használom
. Ha fel kell pakolni rá egy componenst, akkor nem kell sudózni meg semmi ilyen extra. Mindössze beteszem a cuccot a lazarus components könyvtárába, majd a lazarusból simán telepítem azt. Meglehet nem ez a legoptimálisabb megoldás, de számomra a legkényelmesebb.