Sziasztok! Előrebocsájtom, hogy nagyon kezdő vagyok a témában, amiről kérdezni szeretnék.
Ismerem a Pascal nyelvet, azonkívül főleg PHP-vel Perllel, HTML stb...-vel foglalkoztam. Már jó pár napja próbálkozom a Lazarus telepítésével. Ubuntu Linux legfrissebb verzióját használom. Megpróbáltam a REPO-ban lévő változatot telepíteni, de ennek problémái voltak, nem igazán találta a Pascal fordítót. Legutóbb a Lazarust és a Pascalt minden komponensükkel együtt az alábbi tárolóból telepítettem:
www.hu.freepascal.org/lazarus/
Az indulásnál hibát jelzett, nem találta a Lazarus könyvtárat, de elvileg megkereste. Rögtön ezután újabb problémáim akadtak. Beraktam a magyarítást az IDE-hez, de ezzel egy félig magyar, félig német kezelőfelületet kaptam. Ez még nem is lenne nagy gond, de az alap formra ráhúztam pár elemet, pl egy TMemo-t meg egy gombot, és ezekhez megpróbáltam default eventet hozzáadni.
forms.pp(45,3) Error: unit not found: gettext
Ilyen és ehhez hasonló hibaüzeneteket kaptam (a compiler hibaüzeneteinél), felugró ablakban pedig: Unable to find method.
Ha jól gondolom, akkor ezek helyett egy kódszerkesztő ablakot kellett volna kapnom, hogy beállíthassam, mi történjen, mikor ráklikkelek a gombra, vagy a szövegmezőre stb... Légyszi segítsetek, nagyon kezdő vagyok, és szeretnék beletanulni valahogy a Lazarusba.