Lazarus 2.0.8 (2020.04.16.)
Letöltés

question-circle Visszafelé hivatkozás

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

firebird+zeosdbo
a firebird-öt használhatod szerverként is, illetve embedded adatbázis elérést is tudsz csinálni (csak az adatbázis fájlra, ill egy dll-re van szükséged)
A zeost egyébként szinte az összes járatos RDBMS-el tudod használni.

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#170

  • softguner
  • softguner profilkép
  • Új fórumozó
  • Új fórumozó
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek: 0

softguner válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Köszönöm szépen mindenkinek az eddigi segítséget nagyon rendesek a közösség tagjai.

Lassan ismerkedem a lazarussal mert nincs rá sok időm, de úgy döntöttem csinálok egy kis adatbázisos alkalmazást.
Nem tudnátok nekem ajánlani egy olyan adatbáziskezelőt ami műxik a lazarussal, valami olyasmit, mint delphi alá a Database Desktop?
Próbáltam a Database Desktop pár .dbf kiterjesztésű adatbázis formátumát de nem igazán akart működni egyikkel se.
Ha nem is egy adatbáziskezelőt de ha valaki a pontos típusát meg tudná adni az adatbázisnak ami futna a programomban az nagyon jó lenne.

Előre is köszi hogy ilyen segítőkészek vagytok.
#169

  • prekox
  • prekox profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 87
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 4

prekox válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

A Free Pascal bin könyvtárában benne van alapból Windows alatt.

i5 3470
8GB
Win 10
CodeTyphon 7.0
#168

  • softguner
  • softguner profilkép
  • Új fórumozó
  • Új fórumozó
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek: 0

softguner válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Ok vedd úgy hogy nem szóltam.... Balfax voltam mert először kértem csak utána néztem meg itt a letöltéseket....


Sorry....
#167

  • softguner
  • softguner profilkép
  • Új fórumozó
  • Új fórumozó
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek: 0

softguner válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Prekox kérnék egy nagy szívességet. Ha megtalálod valahol a stip-et windows alá akkor azt valahova töltsd már fel mert a googléval nem találtam meg... Nagyon megköszönném.

Az upx az nagyon jó tipp volt 12 megából csinált 4,81-et...
De valahogy még ez is nagy egy 3 formos proginak.
A stripet meg nem találtam win alá.

Előre is köszi.
#166

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Na eza blama :)
ubi 8.04 alatt alapból fent van :D

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#156

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

strip-nek van honlapj, honnan tölthető le?
Google annyit megmondott, hogy gnu-strip a neve, és ha jól látom használható linux alatt is, de nem találok linux binárist, vagy akár forrást :|

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#155

  • prekox
  • prekox profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 87
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 4

prekox válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

A "strip" az "kigyomlálja" a felesleges dolgokat a futtatható fájlból (debuginfó + ilyesmi), az "upx" futásidejü tömörítő futtatható fájlokra. Betömöriti a fájl bizonyos részeit és beépül a fájl elejére. Programindításkor röpkitömöritéssel indítja a progit (ha jól tudom).
Az upx-et egy magyar csávó is felyleszti :)!

i5 3470
8GB
Win 10
CodeTyphon 7.0
#154

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

prekox! mit csinál közelebbről a két progi?
upx tudom van linux alá is, de strip-nek nem láttam linuxos verziót.

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#153

  • prekox
  • prekox profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 87
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 4

prekox válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Használd a "strip prg.exe" progit, aztán az "upx prg.exe" progit, ezután sokkal kissebb lesz az exe.

i5 3470
8GB
Win 10
CodeTyphon 7.0
#152

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

letöltések közt találsz progit az exe tömörítésére

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#151

  • softguner
  • softguner profilkép
  • Új fórumozó
  • Új fórumozó
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek: 0

softguner válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Hát írok még majd pár progit lazarusban, amit ide publikálok. Csak a mostani is már 12 mega...delphiben ez kb lenne 600 kb...valamit erre ki kell találni....Amúgy meg azért a középiskolás és a főiskolás matekot választottam témakörnek mert ezeket kérik álltalában számon.

Lehet átírom az egészet 3 formra......az lesz a legtisztább.


Köszönök szépen minden segítséget..
#150

  • prekox
  • prekox profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 87
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 4

prekox válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Komponenst már publikáltam itt, programot még nem :(.

i5 3470
8GB
Win 10
CodeTyphon 7.0
#149

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Memória használat mikéntje sztem nem befolyásolja a futtatható állomány méretét, legalábbis nem lineárisan.

Mátrixokkal meg tul rég foglalkoztam, akkor is csak érintőlegesen :)

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#148

  • prekox
  • prekox profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 87
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 4

prekox válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Szerintem publikáld a progidat, ha akarod, okulás végett forrással együtt ha lehet!
Köszönjük!

i5 3470
8GB
Win 10
CodeTyphon 7.0
#147

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Elég macerás így beszélgetni skype esetleg?

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#146

  • softguner
  • softguner profilkép
  • Új fórumozó
  • Új fórumozó
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek: 0

softguner válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Én meg szoktam tartani a Unitok eredeti nevét mert kissebb projekteknél amik max 10 unitot tartalmaznak én jobban átlátom ha az eredeti marad. De teljes mértékben igazad van ha nagy programot írok akkor átnevezem öket.


Szóval ha dinamikusan foglalok memóriát akkor csökkentem az exe méretét?

Amúgy ti szoktatok itt programokat publikálni??
#145

  • prekox
  • prekox profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 87
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 4

prekox válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Mivel csak két helyen lehet uses deklaráció (remélem jól tudom :)), szerintem nem zavar be nagy projeknél sem.
És javasolnám az unitoknak normális nevet adni az eligazodás végett.

i5 3470
8GB
Win 10
CodeTyphon 7.0
#144

  • softguner
  • softguner profilkép
  • Új fórumozó
  • Új fórumozó
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek: 0

softguner válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Ha vágod hogy kell inverz mátrixot számolni akkor te is tudod, hogy lépésröl lépésre le kell vezetni....épp ezért van ennyi Form. De ha pl egy adatbáziskezelő programot írsz azt se lehet két formon megcsinálni. Mert a végére áttekinthetetlen lesz a Form felülete. Amúgy is a felhasználóbarát programok híve vagyok. Hogy mindenki tudja majd a végén használni.


Az lenne még a kérdésem ,hogy ha dinamikusan foglalok memóriát akkor csökkenthetem az exe méretét???
#143

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Nézd meg a lazarus ide forrását, ha jól emlékszem, ott az első unit nem hoz létre formot, viszont onnan eléred az összes többit.

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#142

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Nem mondom, hogy elképzelhetetlennek tartok egy ilyen esetet, de mindenesetre tertózkodnék az ilyen megoldásoktól. Szerintem egy nehezen áttekinthető project-et eredméyez. Persze ez magán vélemény :)

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#141

  • softguner
  • softguner profilkép
  • Új fórumozó
  • Új fórumozó
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek: 0

softguner válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Prekoxé a helyes megoldás :D Ezer köszönet. Leköteleztél. :D

Ez pl a Delphi után eszembe se jutott volna.

Amúgy Hop szoktam olyat csinálni mert most pl egy 2X2-es és 3x3-as inverz mátrix kiszámítására írtam programot.
Van benne kb 10 form mert ugye lépésröl lépésre vezeti le...és 4 lépés a számítás.
#140

  • prekox
  • prekox profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 87
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 4

prekox válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Igen, de usest lehet használni az interface részben és az implementation részben is, így kikerülhető a körbehivatkozás csak figyelni kell melyik usesben adod meg a dolgokat.
Lazarus alatt kipróbálta és működött.
Persze azt is mlehet, hogy a formok ne automatikusan jöjjenek létre a projektben, hanem menet közben hozod létre őket.

i5 3470
8GB
Win 10
CodeTyphon 7.0
#139

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Egyébként csinálsz olyat, hogy megnyitsz egy formot, abból nyitsz másikat, majd a másodikból ismét egy elsőt?

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#138

  • softguner
  • softguner profilkép
  • Új fórumozó
  • Új fórumozó
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek: 0

softguner válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Prekox ezt még megpróbálom. Amúgy a formok közti átjárhatóságot szeretném megteremteni. Namármost ahhoz, hogy a Form6-on tudjam a Form1.Show parancsot futtatni, ahhoz ugye a Unit5-öt a uses részben deklarálnom kell de ha deklarálom mivel
{ you can add units after this },Unit3, Unit2, Unit1, Unit4, Unit5, Unit6, Unit7; résznél sorban veszi fel a unitokat (kivéve ha pl a Form3 unitja a Unit1 és fordítva) így ha a Unit5-ről a Unit4-re akarok hívatkozni akkor körkörös hivatkozást fog kidobni. Tehát levonva a konklúziót én nem tudom megteremteni a formok közti átjárhatóságot.

Jah és ezt egy Delphi 7-ben meg lehet csinálni és az is object pascal, csak nem free pascal fordító van alatta. Tehát logikusan gondolkozva mivel object pascal ahogy te mondtad az is pascal implementáció.

Szóval ha valaki segít abban, hogy a formok közti átjárhatóságot meg tudjam teremteni annak nagyon szépen meg fogom köszönni.
#137

  • prekox
  • prekox profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 87
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 4

prekox válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Kipróbáltam és így jónak kell lennie!
A Delphi is így csinálja sok helyen.

i5 3470
8GB
Win 10
CodeTyphon 7.0
#136

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

nem tudom, sosem próbáltam, de sztem így is egy végtelen ciklus lenne a fordítás.

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#135

  • prekox
  • prekox profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 87
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 4

prekox válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Ha az imlementation részben veszi fel ujra az unitot akkor sem jó? Pl.:

unit unit9;

interface

uses ...
type ...

implementation
uses unit1;
...

i5 3470
8GB
Win 10
CodeTyphon 7.0
#134

  • hop
  • hop profilkép
  • Gyakori fórumozó
  • Gyakori fórumozó
  • Hozzászólások: 53
  • Karma: 1
  • Köszönetek: 0

hop válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Nem igazán tudom mit szeretnél! A körbehivatkozást egyik pascal implementáció sem engedi érthető okokból. Neked kell megszervezned úgy a programodat, hogy ne alakuljon ki ilyen helyzet. Ennél többet nem igazán lehet kezdeni a kérdéseddel.

MSI Megabook M670
Ubuntu 8.04
fpc 2.2.0
lazarus 0.9.25
#132

  • softguner
  • softguner profilkép
  • Új fórumozó
  • Új fórumozó
  • Hozzászólások: 23
  • Köszönetek: 0

softguner válaszolt a témára: Válasz:Visszafelé hivatkozás

Mármint a külön Unitot :D Felveszek egy unitot amibe deklarálom az összes formot?
#131